PK-kasvatti tv-sarjassa

Marko Salo: Kuvalähde: Yle Kuvapalvelu.

Ylellä alkaa tiistaina 29. maaliskuuta jalkapalloaiheinen sarja Futisvanhemmat, jonka yhdessä pääosassa nähdään valmentajan roolissa PK-35:n kasvatti Marko Salo. Sarjan jaksot esitetään TV1:llä tiistaisin kello 20.

Vuonna 1973 syntynyt Salo liittyi PK-35:een ekaluokkalaisena ja kävi läpi seuran kaikki juniori-ikäluokat. Hän toimi pelaamisen ohella valmentajana punamustien nappulaliigassa. Markon pitkä ura PK-35:ssä päättyi 90-luvun puolivälissä miesten kakkosjoukkueessa kolmosdivarissa.

Salon muutettua Orimattilaan hän alkoi valmentaa paikallisessa Pedossa vuonna 1998 syntyneen poikansa joukkuetta. Hän toimi seurassa viitisen vuotta ja oli mukana myös tyttärensä joukkueen valmennustehtävissä.

Kun Eetu-poika oli kasvanut ensimmäiseen ison kentän ikäluokkaan, oli aika siirtyä FC Kuusysiin. Salo valmensi lahtelaisseurassa kolme vuotta Eetun joukkuetta, kunnes tämän tultua B-ikäiseksi isä alkoi valmentaa P01-ikäluokkaa, jossa on nyt tullut kuluneeksi kolme vuotta.

Salo sai toissa syksynä kuulla Kuusysin joukkueenjohtajalta, että Yle olisi kiinnostunut seuraamaan säännöllisesti joukkueen toimintaa ohjelmasarjaa varten. Hän kertoo olleensa aluksi vähän kauhuissaan, mutta näytti lopulta vihreää valoa.

- Meille tultiin esittelemään ohjelmaideaa, tehtiin koekuvauksia ja haastatteluja. Tulin miettineeksi miten sarjanteko vaikuttaa joukkueemme toimintaan, mutta meille luvattiin, ettei päivittäistä arkeamme häiritä, Marko muistelee reilun vuoden takaisia aikoja.

- Kyse oli vähän yli vuoden projektista, jonka aikana joukkueemme oli ohjelmantekijöiden kanssa viikoittain tekemisissä. Aluksi tilanne tuntui esimerkiksi pelipalavereissa vähän oudolta, mutta vähitellen siihen tottui, ja pystyimme pääsääntöisesti tekemään kaikki asiamme ihan normaalisti.

Ohjelmasarjan varsinaisissa pääosissa ovat pelaajien vanhemmat. Marko ei vieläkään tiedä ihan tarkkaa syytä, miksi seurattavaksi joukkueeksi valittiin juuri Kuusysin 01-ikäluokka. Sen hän tosin sai kuulla, että joukkueen vanhemmista löytyy useita mielenkiintoisia persoonia.

Tätä nykyä Lahdessa asuva ja Orimattilassa paloesimiehenä työskentelevä Salo on erittäin kiinnostunut valmentamisesta ja suorittaa parhaillaan UEFA B -tutkintoa. Hän myöntää, että nälkä kasvaa syödessä, ja että tulevaisuudessa olisi antoisaa toimia jonkun kokeneen ammattivalmentajan apulaisena.

- Kun valmentamista on nyt kymmenen vuotta takana, tästä taitaa pikkuhiljaa jo tietääkin jotain. Haluan katsoa tämän kortin loppuun saakka, Marko jatkaa.

- Vaikka valmennan Kuusysissä, PK-35 on ikuisesti sydämessäni. Yli viisitoista vuotta yhdessä seurassa on pitkä aika. Kotini seinällä on yhä punamustien viimeinen oma pelipaitani.   

Marko Salosta Ylen verkkosivuille tehty artikkeli on luettavissa tämän linkin kautta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/17/marko-salo-aina-taysilla

Lisätietoja Futisvanhemmat-sarjasta löytyy osoitteessa: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/futisvanhemmat-sarja-alkaa-ylella-293

Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa:  http://areena.yle.fi/1-3335116

PK-35 kiittää Markoa haastattelusta ja toivottaa hänelle erinomaista futiskautta 2016!