Oppia Espanjasta

PK-35:n toiminnanjohtaja Jukka Santala, valmennuspäällikkö Sergio Almenara, nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila, junioripäällikkö Akan Okomoh sekä P07-joukkueen valmentaja Akseli Innanen tutustuivat aiemmin tässä kuussa vajaan viikon ajan espanjalaisen ammattilaisseuran Sevilla FC:n toimintaan.

Matka toteutui lähinnä Almenaran kontaktien kautta, sillä hän tuntee Sevillan metodologian johtajan Antonio Solanan. Peekoolaiset viettivät kuusi päivää käytännössä aamusta iltaan seuran harjoituskeskuksessa, missä aamuisin ja alkuiltapäivällä treenasivat miesten ykkös- ja kakkosjoukkue sekä A-juniorit, iltaisin muut juniorit, joista nuorimmat olivat nollaysejä.

- Seurasimme harjoituksia ja vaihdoimme ajatuksia seuran eri ihmisten kanssa. Osallistuimme mm. fyysisen ja psyykkisen valmennuksen sekä maalivahtiharjoittelun presentaatioihin. Pääsimme lisäksi keskustelemaan ykkösjoukkueen päävalmentajan Jorge Sampaolin assistentin ja Pep Guardiolan eräänlaisen mentorin Juanma Lillon kanssa, Juuso Mattila kertoo.

- Saimme tosi lämpimän vastaanoton. Ovet olivat avoinna joka paikkaan, mihin tietysti Sergion kielitaidolla oli paljon vaikutusta. Viikko oli todella antoisa sikälikin, että Sevillan ja PK-35:n metodeissa on paljon yhteistä.  

Mattila näkee, että maailman huipultakin voi tuoda vaikutteita suomalaisseuran toimintaan. Esimerkiksi harjoitusten intensiteetti sekä pelaajien ja valmentajien sitoutuminen ja eläytyminen koko toimintaan tekivät suuren vaikutuksen.

- Harjoittelu oli erittäin tarkasti suunniteltua ja hyvin pelinomaista. Pelaajilla on oltava vahva luonne ja kykyä keskittyä suorituksiin sataprosenttisesti. Treeneissä korostuivat mm. ensimmäisten kosketusten ja muiden teknistaktisten taitojen merkitys. Valmentajat eivät ohjanneet pallollisia vaan pallottomia pelaajia. Kaikki oli viimeisen päälle ammattimaista, Mattila jatkaa.

- Sevillan tapaisen seuran taloudelliset resurssit ovat Suomeen verrattuna totta kai ihan eri tasolla, joten meillä on oltava realismi mukana. Saimme silti esimerkin siitä, että vahva luotto omaan identiteettiin ja selviin toimintamalleihin tuottaa ennemmin tai myöhemmin tulosta. PK:ssa on jo otettu tärkeitä askelia eteenpäin, mutta tarvitsemme yhä aikaa ja työrauhaa.

Sevillan junioripelaajien vanhemmilla ei ole asiaa harjoituksiin, sillä kyseessä on pelaajien ja valmentajien välinen hetki. Harjoituskeskuksessa on yhteensä yksitoista kenttää, ja kokonaisuus erittäin täsmällisesti organisoitu.

- Seuran sisäinen kommunikointi toimii. Tietoa jaetaan avoimesti eri ikäluokkien ja joukkueiden välillä, espanjaa sujuvasti puhuva Akseli Innanen sanoo.

- Toiminta on sikäli hyvin ihmisläheistä, että seurassa ollaan kiinnostuneita pelaajien kokonaisvaltaisesta kehityksestä, kuten heidän koulunkäynnistään ja muusta elämästään. Tämä on asia, jossa meillä Suomessa on vielä paljon tekemistä.

PK-35 kiittää Sevilla FC:n koko henkilöstöä mahdollisuudesta tutustua huippuseuran toimintaan! MUCHAS GRACIAS, Sevilla!