PK-35 vastaa palautteeseen

Kirjoittaja nimeltään Erkko Meri ottaa aiemmin maaliskuussa julkaistussa jalkapalloblogissa Suunnanmuutos PK-35:n esimerkiksi suomalaisseurojen tiedotuspolitiikasta. Seuramme kiittää häntä palautteesta ja haluaa nyt vastata kannanottoon.

Tekstin otsikko on ”Olemmeko ylpeitä pelaajakasvatuksesta?” Meri kirjoittaa mm. seuraavaa:

Joel Pohjanpalo pelasi ensimmäisen ottelunsa PK-35:ssa jo alle 6-vuotiaana. Pohjanpalo vietti punamustissa peräti kuusi vuotta, joiden aikana hän kehittyi jalkapalloilijan alkuna merkittävästi. Yhtenä hienoimmista hetkistä PK-35:ssa Pohjanpalo muistaa Helsinki-cupin voiton Olympiastadionilla 8-vuotiaiden sarjassa. PK-35:sta Joelin matka jatkui 11-vuotiaana HJK:hon, jossa hän kasvoi Veikkausliiga-pelaajaksi. Maalitykin PK-35:sta alkanut tie on johtanut aina Bundesliigaan ja Suomen maajoukkueeseen asti.

Tämäntyylinen teksti voisi löytyä helsinkiläisen jalkapalloseura PK-35:n nettisivuilta ja seuran harjoituskeskuksesta Pihlajamäestä. Voisi. Sellaista ei kuitenkaan löydy. PK-35 ja Pohjanpalo ovat vain yksi pieni esimerkki. Moni muukaan suomalainen futisseura ei mainitse omilla sivuillaan esimerkiksi seurassa pelanneita maajoukkuepelaajia tai uutisoi säännöllisesti kasvattamiensa pelaajien otteista ammattilaiskentillä. Jos maininta tai uutinen on, sen löytäminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Miksi seurat eivät nosta selkeämmin esiin meritoituneita omia kasvattejaan? Miten arvostus ja ylpeys omaa pelaajakehitystyötä kohtaan näkyy arjessa?”

Meri jatkaa kirjoituksessaan yleisellä tasolla suomalaisten jalkapalloseurojen kunnioituksen puutteesta omia kasvatteja kohtaan. Teksti on kiinnostavaa luettavaa ja sisältää useita osuvia havaintoja. Se on luettavissa tämän linkin kautta: https://jalkapalloblogi.wordpress.com/2017/03/13/olemmeko-ylpeita-pelaajakasvatuksesta/

PK-35 haluaa korostaa huomioivansa sekä viestinnässään että muussa toiminnassaan kasvattamiensa pelaajien tärkeän merkityksen. Esimerkiksi Joel Pohjanpalo, jota Meri käyttää tekstissään esimerkkinä, sai seuran 80-vuotisjuhlakirjassa Ikinuori kasikymppinen - 35 tarinaa (2015) oman lukunsa.
Meri on oikeassa, että niin PK-35 kuin muut seurat voisivat muistaa kasvattamiaan pelaajia nykyistä useammin ja säännöllisemmin. Heidän merkitystään seurakulttuurille olisi syytä korostaa yhä vahvemmin, ja heidän nykykuulumisistaan voisi tiedottaa yhä ahkerammin.

PK-35 muistaa vuosien varrella ansioituneita jäseniään, joiden joukkoon kuuluu myös entisiä ja nykyisiä pelaajia, mm. ansiomerkein ja kunniajäsenyyksin. Lisäksi seuran toiminnassa, esimerkiksi juniorivalmentajina, on mukana koko joukko punamustien entisiä pelaajia ja omia kasvatteja.

PK-35 Alumni puolestaan perustettiin jo vuosia sitten. Alumni sanana tulee latinankielisestä sanasta alumnus, joka tarkoittaa kasvattia tai suojattia, kun taas alumni on joukko kasvatteja tai suojatteja. PK-35 kutsuu alumniinsa vuosittain pelaajia, jotka ovat edustaneet seuraa nappulaliigasta aina A-junioreihin saakka. 

Alumnin päätavoitteena on vaalia ja vahvistaa yhtenäistä seurakulttuuria. Sen presidenttinä toimii Veikkausliigassa pelaavaa HIFK:ta nykyään edustava Esa Terävä, joka on PK-35:n kasvatti sekä niin ikään näkyvästi esillä jo aiemmin mainitussa juhlakirjassa.   

PK-35 vaalii jokapäiväisessä toiminnassaan ennen kaikkea yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Seura kunnioittaa suuresti kaikkia kasvattamiaan pelaajia ja aikoo muistaa heitä tulevaisuudessakin. Tämä on suuri voimavara, kuten Meri ansiokkaasti alleviivaa.

PK-35 toivottaa kaikille antoisaa futiskautta 2017!