PALJON ONNEA, RÄDE!

Punamustien seuralegenda Rami Rantanen täyttää sunnuntaina 25. marraskuuta pyöreät viisikymmentä vuotta. Koko PK-35 lähettää ”Rädelle” sydämelliset synttärionnittelut! 

Elettiin 1970-luvun alkupuolta, kun viisivuotias pihlajamäkeläispoika liittyi paikalliseen urheiluseuraan PK-35:een. Tästä hetkestä sai alkunsa pitkä ja menestyksekäs futisura, joka jatkuu punamustissa vielä tänäkin päivänä.

- Viime aikoina on kieltämättä tullut tunne, että oho, olenkin jo viisikymppinen. Vuosia on vierinyt, mutten tunne itseäni vanhaksi. Nyt ei todellakaan aleta painaa jarrua, Räde naurahtaa.

Lahjakas vasuri pelasi lapsuudessaan PK-35:n nappulasarjaa Perun joukkueessa ja edusti seuraa mm. historian ensimmäisessä Helsinki Cupissa kesällä 1976. Kun punamustissa oli kulunut nelisen vuotta, hän siirtyi rakkaasta kasvattajaseurastaan HJK:hon.

- Olen yhä ylpeä, että olin nappulasarjassa juuri Perun pelaaja. Niihin vuosiin liittyy todella lämpimiä muistoja. Ajat ovat muuttuneet ja olosuhteet kehittyneet, mutta seuran loistava henki on säilynyt.

Räde pelasi melkein kaksikymmentä vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan HJK:n lisäksi lahtelaisissa Reippaassa ja Kuusysissä, ruotsalaisessa Trelleborgs FF:ssä sekä FC Jokereissa, Atlantis FC:ssä ja AC Allianssissa. Vuosi 1998 oli kolmen Allsvenskan-kauden jälkeen ja ennen futis-Jokerien syntyä aivan erityinen, sillä hän palasi kotiinsa eli Veikkausliigaan nousseeseen PK-35:een.

- Se kausi oli joukkuemme ja koko seuramme kaikessa yhteisöllisyydessä yhtä juhlaa. Oli hienoa haastaa altavastaajana isoja liigaseuroja, Räde muistelee kahden vuosikymmenen takaisia aikoja haikeutta äänessään.

- Meitä ympäröi vahva kyläseuran ilmapiiri, jossa kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Myös kannattajat olivat upeasti mukana.

Ikimuistoisen liigakauden 1998 erityisyyttä lisää, että Rantasten perheeseen syntyivät juuri silloin – toukokuussa keskellä kevään kiivasta ottelusumaa – kaksoissisarukset Amanda ja Daniel. Kumpikin on myöhemmin pelannut PK-35:ssä, Amanda mm. viime kaudella naisten edustusjoukkueessa. Punamusta perintö on todellakin siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Räde oli kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja, jonka ammattimaisuus, erinomainen pelikäsitys, monipuolinen vasuri, putipuhdas potkutekniikka, laaja syöttövalikoima, vahva halu ja kyky pelata joukkueelle tekivät hänestä kansainvälisen tason laatufutaajan. Hän edusti Suomea vuosina 1993-2001 kahdeksassatoista A-maaottelussa ja viimeisteli niissä yhden maalin.

Rantasen upea osuma Trelleborgissa 1996 valittiin Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa vuoden maaliksi, jonka voi katsoa tästä:

Räden pelaajauran päätyttyä vuonna 2004 hän alkoi jo seuraavalla kaudella valmentaa ja on yhä tällä tiellä. Hän aloitti PK-35:n poikajoukkueissa, mutta on viime vuodet toiminut vaimonsa Anne-Maria Weckström-Rantasen kanssa seuran B-tytöissä ja naisissa. Päättynyt kausi naisten Ykkösessä huipentui kaksiosaiseen liigakarsintaan, jossa ONS oli punamustia parempi ja säilyi pääsarjassa. 

- Jatkan joukkueessa ”Anskun” ja ”Hegen” (maalivahtivalmentaja Henrik Salmelainen) kanssa. Kasvattajaseurassa on hyvä olla, mistä palataan taas siihen samaan yhteisöllisyyteen, joka täällä on aina vallinnut, Räde sanoo.

- Kun saapuu ”Pihliksen” kentälle, tuntuu kuin tulisi kotiin.

LÄMPIMÄT ONNITTELUT NUOREKKAALLE VIISIKYMPPISELLE!