Kuva

28-vuotias Marko Koskinen kuuluu toista kautta putkeen PK-35:n luottopelaajiin. Jututimme Honka/Akatemia ottelun alla viime kaudella vuoden pelaajaksi valittua ”Makoa”. Hellepäivät ovat pahimmillaan, mutta treenit ovat juhannustauon jälkeen maistuneet hyvin.

”Onneksi meillä on iso osa treeneistä aika myöhään, niin kelit ovat olleet ihan ok. Ihan sopivaa ollut treenata, kun varjossakin jonkun verran pystynyt olemaan.”

PK avasi kautensa ennen juhannusta kahdella ottelulla. Ensiksi Lahdesta käteen jäi nolla pistettä, mutta kotiavaus Viikinkejä vastaan oli voitokas.

”Kyllä ihan itse ryssittiin se Reipas peli. Kyllä se ärsytti silloin pelin jälkeen tosi paljon, kun avausjakso oli ihan meidän, mutta ei pystytty sitä pitämään. Viikkareita vastaan oltiin pelin päällä koko ajan, vaikka ei se peli ihan hirveän kaunista varmasti ollut.”

Tämän päivän ottelussa PK kohtaa Tapiolassa Honka/Akatemian.

”On ihan erilainen vastustaja verraten näihin kahteen ensimmäiseen peliin. Nuori joukkue, jossa on varmasti paljon jalkoja ja taitoa joukkueessa. Me ollaan saatu valmistautua huolella peliin, joten ei siitä pitäisi ainakaan jäädä kiinni.”

Jalkapalloura

Mako aloitti jalkapallouransa pikkupoikana Puistolan Urheilijoissa, mutta siirtyi HJK-akatemiatoimintaan jo varhain. Mako kävi Klubin junioripolun aina Klubi-04:ään asti, mutta edustuksen riveissä ei esiintymisiä tullut.

”Olihan meillä hyvä juniorijoukkue siellä aina. Sai silloin aika paljon voittaa. Pari kovaa haastajaa oli Suomessa, mutta muuten oltiin aika ylivoimaisia.”

Mako pelasi koko junioriuransa keskikentänpohjalla, mutta kun nuori mies nousi Klubi-04:n riveihin pelipaikka vaihtui pykälän alemmaksi.

”Meillä oli siihen pohjalle Ringiä, ”Davea” (Ramadingaye) sekä ”Dunkkua” (Tammilehto), niin itse jäin siinä vähän sivusta katselijaksi. Siirryin silloin sitten ensimmäistä kertaa toppariksi ja pelasin ”Valtsu” Morenin parina.”

Ensimmäiset miesten pelit Mako pelasi 2010 Klubi-04:n riveissä Ykkösessä.

”Tuli aika kylmää kyytiä, kun lähdettiin alas sarjasta, mutta hyviä pelaajiahan meillä jengi oli täynnä. Se oli itselle aika hyvä paikka nähdä, miten näin korkealla tasolla pelataan. Seuraavalle kaudelle Kakkoseen oli sen jälkeen aika helppo lähteä, kun oli jo kauden nähnyt Ykkösen meininkejä.”

Klubi-04 ei noussut kauden 2011 jälkeen takaisin Ykköseen, mutta Mako halusi saada Ykkösen tason haasteen itselleen. Kaudet 2012–14 mies pelasikin Helsingin IFK:n riveissä. Ne kolme kautta olivat Makolle repaleisia. Pelejä HIFK:ssa tuli aika vähän ja myös lainakomennuksia Kiffeniin ja Gnistaniin.

”Pudottiin siinä kauden 2012 päätteeksi ja se oli aika vaikea kausi, kun loukkaantumiset vaivasi ja pelit ei muutenkaan mennyt mitenkään hyvin, mitä pääsi pelaamaan. 2013 oli välikausi, kun polvi vaivasi oikeastaan koko kauden ja joutui leikkauspöydällä käymään parikin kertaa. Loppukaudesta sain itseni siihen kuntoon, että pääsi ratkaisupelit katselemaan penkiltä, mutta ei tosiaan siitä kaudesta hirveästi henkilökohtaisesti käteen jäänyt.”

HIFK nousi kaudeksi 2014 takaisin Ykköseen, mutta kausi ei Makon kannalta mennyt aivan putkeen.

”Sekin oli itselle todella sekava kausi. Pre-seasonin ajan olin aika lailla avauskokoonpanon pelaaja, mutta kun kausi käynnistyi, kaikki luotto tuntui loppuvan meikäläiseen. Lähdin sitten aika nopeasti Gnistaniin, kun luottoa ei HIFK:ssa tullut. Palasin siinä HIFK:n mukaan takaisin ja pelasin joitain pelejäkin Ykkösessä, mutta kun hyvää paikkaa ei joukkueesta löytynyt, niin pelasin sitten Gnistanissa. Pelaaminen on kivempaa, kun sivusta katseleminen.”

HIFK nousi historiallisesti Veikkausliigaan kauden 2014 päätteeksi.

”Kyllähän se hienolta tuntui olla silloin Bolliksella sitä nousua todistamassa, mutta ei se semmoinen omakohtainen kokemus ollut.”

Marko jatkoi mielellään Gnistanissa myös kaudesta 2015 eteenpäin, jossa meni seuraavat neljä kautta.

”Kipinässä sai pelata paljon ja siellä oli siistiä pelata. 2015 oli erittäin hyvä kausi itselle, mutta 2016 oli jälleen loukkaantumisten sävyttämä. Katsoin kentän laidalla, kun kaverit pelasi hyvin ja hoiti nousukarsintapaikan himaan. Onneksi itsekin pääsi pelaamaan niihin karsintoihin.”

Ne karsinnat menikin todella hyvin. Gnistan ja Musan Salama järjestivät aikamoisen trillerin, kun nousujoukkuetta etsittiin aina rangaistuspotkukilpailusta saakka. Gnistan voitti ja nousi Ykköseen kaudeksi 2017.

”Se oli tosi siisti nippu. Me pelattiin vähän, kun kaveriporukka, mutta oltiin toki tosi laadukas sellainen. Ykkösen kausi meni aika hyvin henkilökohtaisesti, mutta ei saatu yksinkertaisesti tarpeeksi hyviä tuloksia joukkueena.”

PK-35

Koskinen edusti vielä kauden 2018 Gnistania Kakkosessa. Sen kauden jälkeen Mako lähti hakemaan uusia haasteita sarjaporrasta alempaa PK:sta.

”Monta vuotta ollaan menty vähän silleen, että tämä on nyt viimeinen kausi mihin lähden mukaan. Seuran vaihtaminen Kolmoseen oli lähinnä tämän takia, koska myös talvitreenaaminen oli ollut vähempää edellisinä kausina.”

PK-35 valikoitui nopeasti hyväksi vaihtoehdoksi Kolmosen joukkueista.

”Raimi soitteli mulle jo aikaisemmin ja olin silloin heti kiinnostunut, mutta sen jälkeen, kun ”Eski” oli tehnyt sopparin, niin olin varma PK:sta. Se oli sellainen viimeinen sinetti diilille.”

PK:n viime kausi oli erinomainen myös Makolta ja mies on siihen itsekin todella tyytyväinen.

”Olihan meillä loistava joukkue, tosi hyviä tyyppejä ja heti ekoista treeneistä huomasi, että täällä on nastaa pelata futista. Kolmosen tasoerot on vähän sellaisia, että kaikki pelit pitää voittaa, jos haluaa nousta. Noh, me ei kaikkia voitettu, mutta pystyttiin tekemään se riittävä marginaali haastajiin.”

Mako teki viime kaudella komeat neljä osumaa, joista tärkein oli voittomaali Atlantis/Akatemiaa vastaan Pallomyllyssä. Nousun ratkaisseessa ottelussa.

”Joku voisi sanoa, että sain pallon vitosen viivalle ja puttasin tyhjiin. Mutta miten mä sen näin oli, että mulle pelattiin boksin sisään ja mä kliinisesti sijoitin pallon maaliin. Nämä on näitä näkökulmaeroja.”

Mitä Mako ajattelee tulevaisuudesta? Onko tämä taas viimeinen kausi?

”Nooh, en ole sellaista ainakaan luvannut, koska sen toteuttaminen on ollut hieman hakusessa viime vuosina. Kolmosessa oli aika siistiä, kun pelit oli pelkästään pk-seudulla ja kunnon kesäloma. Omalta osalta onneksi meidän lohkojako oli nyt Kakkosessa aika suotuisa ja ei ole pidempiä reissuja kuin pari. Kyllä tämmöisetkin asiat vaikuttaa aika paljon itselle.”

 

 

Mitkä on Marko Koskisen elämän ottelut?

#3 Klubi-04 – KPV 1–0 (Ykkösen ottelu kaudelta 2010)

”Ennen matsin alkua käytiin läpi, että KPV:llä on Sirbiladze kärjessä, joka on aika hankala pidettävä. Ilmeisen hyvin se meni, kun Sirbi oli aika mukavasti omassa taskussa ja kävin vielä tekemässä itse ratkaisumaalin.”

#2 Atlantis/Akatemia – PK-35 0–2 (Kolmosen ottelu kaudelta 2019)

”Kuten tuli jo sanottua, niin olihan se aika siistiä laittaa se ratkaisumaali tollasessa pelissä. Oli hienoa nousta hienon jengin kanssa.”

#1 Gnistan – MuSa 1–0 (rp. 4–3) (Kakkosen nousukarsintaottelu kaudelta 2016)

”Paljon porukkaa Ogelissa, hieno meininki ja totta kai tasainen taisto kentällä. Matsin alussa tuli vammaa, joten aikamoinen taistelumatsi oli kipulääkkeen voimin.”

 

 

Kiitokset Makolle haastattelusta. FC Honka/Akatemia – PK-35 käynnistyy Tapiolan Urheilupuistossa sunnuntaina klo 17.