PK-35:n Kansallisen Liigan valmennusryhmän Anne-Maria Weckström sekä joukkueen kapteeni Amanda Rantanen saivat kutsun järjestyksessään 28. OrsaSport-leirille. Kesäkuun lopulla Eerikkilän urheiluopistolle kokoontui lähes kahdeksankymmentä 12-15-vuotiasta tyttöpelaajaa ympäri Suomea. "Ansku" ja Amanda pääsivät keskustelemaan junioreiden kanssa useista tärkeistä aiheista.

 

Amanda Rantanen on itse ollut aiemmin mukana OrsaSportin akatemiatoiminnassa, mutta tällä kertaa pelaajan rooli vaihtui luennointiin.

 

- Puhuimme urheilijan elämästä. Itse olin kertomassa omista kokemuksistani ja koen, että nuoret pelaajat saivat uuden tiedon lisäksi uskoa ja motivaatiota futikseen sekä arkeensa ylipäätään. Muistan itse nuorisomaajoukkueleireiltä, kun joku Helmareiden pelaaja tuli luennoille kertomaan omia ajatuksiaan. Se oli iso juttu tyttöpelaajille. Esikuvien merkitystä ei voi liikaa korostaa.

 

Kippari toivoo, että hänen oma tarinansa toimii vuorostaan inspiraationa nykyjunioreille. Jokaisen nuoren pelaaja- ja kehityspolku kun kulkee aina omia reittejään.

 

- Tarinoita on yhtä monta kuin meitä futaajiakin, kenenkään ura ei ole samanlainen. Joskus voi näyttää ulospäin siltä, että esimerkiksi liigapelaajan matka "huipulle" on ollut helppo ja täynnä menestystä sekä onnistumisia. Todellisuus harvoin vastaa sitä mielikuvaa. On tärkeää, että me aikuispelaajat uskallamme puhua vaikeuksista ja haasteista, joita olemme uran varrella kohdanneet.

 

Rantanen uskoo esimerkin voimaan ja toivoo, että kuilu Kansallisen Liigan pelaajien ja futisjunioreiden välillä kaventuisi entisestään.

 

- Halusin oman esimerkkini kautta näyttää leiriläisille, että ne vaikeat hetket ovat luonnollisia ja niistä voi päästä yli. Jos tarinani voi auttaa edes yhtä nuorta pelaajaa - nyt tai vuosien päästä - olen todella onnellinen. Toivottavasti nuoret juniorit eli ne tulevat "Kansallisen" pelaajat uskaltaisivat esimerkiksi peleissä ja treeneissä tulla moikkaamaan. Haluan osoittaa heille, että ihan tavallisia ihmisiä ja pelaajia mekin olemme, vain hieman vanhempia!

 

- Oli myös hienoa nähdä meidän seuran omia junioreita Eerikkilässä!

 

Amanda Rantanen (vas) ja Anne-Maria Weckström Eerikkilässä.

 

Punamustien valmennustiimissä tärkeässä roolissa toimiva Anne-Maria Weckström valmistuu ensi keväänä life coachiksi. Mitä kaikkea työnkuva pitää sisällään?

 

- Avaan tämän esimerkin kautta. Kun pelaaja joutuu leikkaukseen, kuntouttaa hän tämän jälkeen itseään usein fysioterapeutin palveluiden avulla. Fyssari keskittyy tässä tilanteessa urheilijan fyysiseen "uudelleenrakentamiseen", minä life coachina keskityn pelaajan henkiseen puoleen ja yleiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 

- Fysiikkapuolella pyritään siihen, että urheilijalla olisi kaikki fyysiset ominaisuudet menestyä lajissaan niin hyvin kuin mahdollista. Jos hieman yksinkertaistetaan, niin life coachin roolissa tarjoan ammattitaitoni ja sitoutumiseni tukeakseni pelaajan henkistä kasvua. Kuten kaikessa koutsaamisessa, autan valmennettavaani saavuttamaan tavoitteensa.

 

OrsaSportin leirillä luennolle osallistui kymmenittäin tyttöpelaajia ympäri maata. "Ansku" suunnitteli luennon aiheet yleisön mukaan.

 

- Keskustelimme nuoren pelaajan fyysisen hyvinvoinnin tukemisesta. Siihen liittyy mm. ravinto, uni ja lepo sekä minäkuva. Ravinto ja ruoka tuntuu pahimmillaan olevan tietynlainen peikko nuorille urheilijoille, varsinkin tytöille. Tämä on arka, mutta tärkeä aihe. Stigma sen ympärillä on valtava.

 

 

Orsan akatemia 2020.

 

 

OrsaSportin toimitusjohtaja Eeva-Maria Saari halusi tarjota leiriläisille jotain uutta ja mielenkiintoista sisältöä.

 

- Yritämme aina antaa leirin luento-osuuksissa pelaajille jotain uutta ja löytää erilaisia luennoitsijoita kertomaan erilaisista tärkeistä aiheista liittyen jalkapalloon. Weckström opiskelee tällä hetkellä life coachiksi ja koimme hänen luentonsa tälle leirille sopivaksi ja nuorille futaajille hyödylliseksi. Anskulla on pitkään tyttöfutiksessa toimineena valmentajana sekä Kansallisen Liigan pelaajan äitinä paljon annettavaa leiriläisille jalkapallouraan liittyvissä aiheissa.

 

Weckström, Rantanen ja leiriläiset keskustelivat laajasti siitä, millaisena pelaajat näkevät itsensä ja toisensa. Myös sosiaalinen media ja sen raakuus tuli vahvasti esiin.

 

- Sosiaalisen median maailma on välillä todella kova ja pahimmillaan se voi tuoda lisäpaineita pelaamiseen ja kehittymiseen. Olemme kaikki erilaisia ja hyviä juuri sellaisina kuin olemme. Leirin pelaajat olivat jo sen ikäisiä, että juttelimme muiden huomioon ottamisesta. Pelaajien näkökenttä laajeni selvästi kun pyysimme huomioimaan arjessa jos joku on yksin esimerkiksi pukukopissa tai ruokalassa, Weckström kertoo.

 

- Toivottavasti saan jatkossa mahdollisuuksia keskustella näistä tärkeistä aiheista myös nuorten pelaajien vanhempien ja valmentajien kanssa. Mitä enemmän lasten kasvun tukemisesta vastuussa olevilla aikuisilla on tietoa, sitä paremmin he ymmärtävät junioreita.

 

Kapteeni Rantasen mukana olo oli Weckströmin mukaan nuorille tyttöpelaajille iso juttu. Amanda on hieno esikuva kenelle tahansa juniorille.

 

- Amandalla on ollut uransa varrella todella vaikeitakin hetkiä. Se, että nykyinen liigapelaaja kertoo avoimesti kohtaamistaan haasteita, on mielestäni korvaamatonta oppia ja vertaistukea nuorille futaajanaluille.

 

Myös Saari oli tyytyväinen saadessaan Rantasen mukaan luennolle. Nuorten pelaajien on helppo samaistua futaajaan, jonka otteita voi joka viikko seurata tv:stä ja sosiaalisesta mediasta. 

 

- Amanda on itse ollut juniorivuosinaan mukana akatemiatoiminnassamme. Hänen pelaajataustastaan sekä aiemmista kokemuksistaan johtuen hän pystyy liigapelaajan näkökulmasta antamaan tytöille hyviä vinkkejä tulevaisuutta varten.

 

- OrsaSport toivottaa PK-35:lle hienoa kautta ja paljon maaleja Kansallisessa Liigassa!

 

Orsan akatemia on perustettu vuonna 2005 ja toimii kaksi kertaa vuodessa Eerikkilän urheiluopistolla. Leiriläiset ovat 12-15-vuotiaita motivoituneita tyttöjunioreita, joita leirille tulee aina ympäri Suomen eri paikkakunnilta.