Valmennuspäälliköllä on asiaa

Futisvuoden 2020 edettyä jo marraskuuhun PK-35:n valmennuspäällikkö Sixten Boström kertoo seuran toimintasisällön kannalta punamustien nykyhetkestä ja katsoo samalla myös tulevaisuuteen.

Vaikka Boström keskittyy työssään lähinnä 11v11-jalkapalloon, hän seuraa toki tarkasti, mitä koko PK-35:ssä tapahtuu. Punamustissa on ”Sikun” mukaan useita lupaavia pelaajia, jotka voivat kehittyä urallaan oikein hyvälle tasolle.

- Meidän on sekä pelillisesti että fyysisesti kyettävä tarjoamaan heille täsmällistä yksilövalmennusta, jota on vietävä eteenpäin niin tyttö- kuin poikapuolella. Tätä samaa suunnitellaan myös aikuisten edustusjoukkueisiin, joiden harjoitusvahvuuteen nostetaan vanhimpia junioripelaajia, Boström linjaa.

- Muun muassa Jonathan Muzinga ja muutamat muutkin ovat hyviä esimerkkejä lupaavista nuorista pelaajistamme, joita on pystyttävä valmentamaan aiempaa yksilöllisemmin. Naisten puolella on ilahduttavaa, että pelaajia on noussut aina maajoukkuerinkiin asti.

Seuran nuorimmissa ikäluokissa pelaajia on Sikun mukaan kehitettävä teknisesti, fyysisesti ja myöhemmin taktisesti niin, että he saavat joukkueidensa kanssa mahdollisuuden voittaa. Hän korostaa, että valmentajien on osattava analysoida peliä eli katsoa myös tuloksen taakse.

- Jokaisessa ikäluokassa on tapahduttava tietty määrä kehitystä. Meidän on huomioitava pelaajien mahdolliset tasoerot eri ikävaiheiden sisällä sekä mahdolliset haasteet, kun siirrytään ikäluokasta toiseen. Kaikki tämä vaatii valmentajilta tarkkaa silmää.

Kun pelistä ja harjoittelusta puhutaan yleisellä, mutta silti yksityiskohtaisella tasolla, Boström nostaa yhdeksi tärkeäksi kehityskohteeksi puolustuspelaamisen. Asian merkitys on toki sitä suurempi, mitä vanhemmista pelaajista ja joukkueista on kyse.  

- Niin pelaajien kuin valmentajien on opittava ymmärtämään, mitä esimerkiksi aluepuolustaminen ihan aidosti tarkoittaa. Ja nyt puhun enemmänkin yleisesti kuin juuri oman seuramme tilanteesta.

Punamustissa voidaan olla iloisia ja sopivasti ylpeitä, että seuran pelaajilla, valmentajilla sekä eri joukkueilla on mahdollisuus saada uutta tietoa ja tärkeää oppia Boströmin kaltaiselta kokeneelta ammattilaiselta. Hänen rautaista tietotaitoaan kannattaa hyödyntää myös tulevaisuudessa.

PK-35 kiittää Sikua kommenteista ja toivottaa hänelle erinomaista futissyksyn jatkoa!