PK-35:n Suomen Cupin lohkovaihe päättyi viime lauantaina Turussa TPS:n vieraana. Punamustat keräsi cupin lohkovaiheessa seitsemän pistettä, kun MuSa sekä EIF kaatuivat ja TPS:n kanssa lopputuloksena oli tasapeli. Seitsemän pistettä riitti Suomen Cupin lohko B:n voittoon ja jatkopaikkaan.

Nyt teemme pienen sukelluksen näihin otteluihin tilastoiden kautta.

Joukkuekohtaiset tilastot

PK-35 iski kuusi maalia cupin lohkovaiheessa, kaksi osumaa jokaisessa ottelussa. PK-35 pystyi luomaan xG:tä (maaliodottama) näissä otteluissa 5,80 maalin edestä. PK päästi otteluissa kolme maalia ja vastustajan luoma xG oli yhteensä 2,65 maalia.

Laukaukset 34–18
Laukaukset kohti maalia 21–3
Boksin sisältä laukaukset kohti maalia 16–3

Keskiarvoinen pallonhallinta otteluissa oli vastustajan eduksi 52%. Vaikka pallonhallinta oli keskiarvollisesti vastustajalla suurempi, pallonhallintajaksot vastustajan puolustusalueella oli selvästi PK-35:n eduksi (keskiarvo ottelua kohden 5 minuuttia 47 sekuntia – 3 minuuttia 53 sekuntia).

PK-35 myös murtautui boksiin huomattavasti vastustajaa enemmän 54–26 (keskiarvot ottelua kohden 18–8.6). Suhteessa pallonhallintaan, oleellisimman alueen pallonhallinta oli selvästi vastustajia edellä, samoin kuin etenemiset vastustajan boksiin.

Kun vertaillaan kaikkiin Suomen Cupiin osallistuneiden joukkueiden toimintaa suhteessa punamustien pelaamiseen, niin etenkin puolustamiseen liittyvissä tilastoissa (voitetut kaksinkamppailut, taklaukset, pääpallot) PK on ollut kaikkien osallistuneiden joukkueidenkin (ml. Veikkausliiga) vertailussa erittäin korkealla.

Hyökkäyspäästä erottuvat selvästi vertailuissa muihin joukkueisiin etenkin laukausten määrä, maalia kohti suuntautuneet laukaukset ja maaliodottama, jotka ovat kaikki TOP3 -tasolla kaikki joukkueet mukaan lukien.

Yksilökohtaiset tilastot

Cupin otteluissa PK-35:n jokaisen maalin iski eri pelaaja. Jos tähän lisätään myös kauden kaksi ensimmäistä harjoitusottelua, joissa PK-35 iski kaksi maalia, PK on iskenyt viidessä ottelussa kahdeksan maalia ja jokainen on ollut eri pelaajan tekemä. Tämä on tietenkin erittäin hyvä signaali.

Maalintekijät: Lehtimäki, Ben, Muzinga, Katashira, Salmikivi, Rantanen (+ Auranen, Koskinen).

Suurinta maaliodottamaa Punamustista cupin peleissä ovat pystyneet luomaan Jonathan Muzinga (1,35) sekä Gerald Ben (1,14). Syöttöodottamaa eniten kasvattivat Daniel Rantanen (2,10) sekä Yassin Adam (1,04).

PK-35:n cupin maaleista kaksi syntyi erikoistilanteista, Jonathan Muzingan pusku EIF:iä vastaan ja Daniel Rantasen upea vapaapotku TPS:ää vastaan. Yassin Adamin kaksi maalisyöttöä koostuu hänen alustuksestaan Gerald Benin MuSa-ottelun maaliin sekä hankittuun vapaapotkuun Rantasen TPS-ottelun osumaan.

Maalisyötöt: Adam 2 maalisyöttöä & Kurvinen, Kuusijärvi, Salmikivi, Ben 1 maalisyöttö.

Tilastollisia poimintoja

Kuten varmasti tarkka silmäisimmät lukijat havaitsivat, PK-35:n maalivahti Toni Korkiakoski ei ole torjunut vielä yhtään laukausta kolmessa ottelussa. Kaikki kolme maalia kohti tullutta laukausta ovat menneet maaliin, muuten joukkue on onnistunut puolustamaan vastustajan laukaukset maalia kohti pois hyvällä prosentilla.

Korkiakosken tavoin täydet minuutit cupissa ahkeroineen topparin Marko Koskisen tekeminen on ollut tilastollisesti cupin otteluissa hyvin vahvaa joka puolella kenttää. Koskinen on voittanut lukuisat kaksinkamppailut isoimmalla prosentilla koko joukkueesta (89%) ja hänellä on myös eniten katkoja (22). Koskisella on myös toiseksi eniten laukauksia maalia kohti (3) ja toiseksi eniten luotuja maalipaikkoja (3) vahvojen erikoistilanteiden kautta.

Arttu Aurasen puolustuspään pelaaminen on ollut laadukkaalla tasolla puolustuslinjan etupuolella. Hänellä on eniten onnistuneita taklauksia joukkueesta (12) sekä toppariparin jälkeen eniten katkoja (16). Auranen on myös tukenut hyökkäyksiä ja laukonut joukkueesta toiseksi eniten (5).

Daniel Rantasen rooli hyökkäyspelaamisessa Aurasen vierellä on tilastojen valossa ollut varsin hyvällä tasolla kolmessa ottelussa. Hänellä on joukkueesta eniten laukauksia (7) sekä myös eniten laukauksia maalia kohti (4). Rantaselle ei syntynyt yhtäkään maalisyöttöä otteluissa, mutta hänen syöttöodottamansa oli selvästi joukkueen suurin (2,10). Näihin lukemiin tietenkin vaikuttaa myös Rantasen antamat erikoistilanteet, joka ei kuitenkaan poista vahvaa osallisuutta joukkueen rakentamiin maalipaikkoihin.

KTP- ja Inter-harjoitusottelut mukaan lukien Gerald Ben on ollut suoraan osallisena neljässä maalissa. Hän on ollut maalintekijänä kerran ja syöttänyt kolme maalia. Lisäksi Tony Lehtimäen MuSa-ottelun maalissa hän oli vahvasti mukana. Hän on ollut yli 60% maaleista vahvasti mukana ja suoraan maalintekijänä/syöttäjänä 50% kaikkien tämän vuoden otteluiden maaleista. Geraldilla on myös toiseksi eniten onnistuneita (10) harhautuksia joukkueesta Yassin Adamin jälkeen.

Yassin Adam on ollut Benin ohella hyvin vaarallinen hyökkäyspäässä, vaikka maaleja ei cupin otteluissa syntynyt. Hänellä on selvästi eniten onnistuneita harhautuksia joukkueesta kolmessa ottelussa (13), isoin maalisyöttöodottama (1.04) Daniel Rantasen jälkeen ja kaksi maalisyöttöä (2) (ml. vaparin hankkiminen Rantasen maaliin vs. TPS).

Vähintään kahdessa maalissa Cup-otteluissa (33% maaleista) suoraan mukana on ollut kolmikko Ben (1+1), Salmikivi (1+1) sekä Adam (0+2).

Kuva
Kuva: PK-35 laukaiskartta kolmessa Suomen Cupin ottelussa.

Kuva
Kuva: MuSan, EIF:n sekä TPS:n laukaisukartat PK-35:tä vastaan.

 

Tilastot: InStat


                          


                        

  pallopaa.net